جراحی اسکولیوز در مواردی که انحراف شدید ( معمولا بیش از ۴۵ درجه ) در ستون فقرات وجود دارد توسط جراح ارتوپد ستون فقرات انجام می گیرد.

جراح ارتوپد ستون فقرات تمام عوامل مؤثر در وضعیت بیمار را در نظر گرفته و در صورتی که مزایای جراحی بیش از عوارض و خطرات آن باشد انجام جراحی را برای درمان این ناهنجاری پیشنهاد می دهد.

اسکولیوز یا انحراف جانبی ستون فقرات عارضه ای است که در طی آن یک انحنای جانبی برجسته و مشخص در ستون فقرات وجود دارد و سبب بروز عوارض و مشکلاتی برای فرد می شود و حتی در مواردی می تواند تنفس طبیعی فرد را دچار مشکل کند.

جراحی اسکولیوز معمولا زمانی انجام می گیرد که انحراف ستون فقرات بیش از ۴۰ درجه در افراد بزرگسال و یا بیش از ۴۵ درجه در کودکان و نوجوانان باشد ، این جراحی با هدف جلوگیری از پیشرفت ناهنجاری انجام می گیرد.

انواع اسکولیوز

  • مادرزادی که استخوان ها ستون فقرات بطور مادرزادی و در بدو تولد دچار انحراف هستند.
  • ایدیوپاتیک با منشا ناشناخته
  • عصبی عضلانی در اثر بیماری های سیستمیک مانند فلج مغزی، دیستروفی عضلانی و … رخ می دهد.

جراحی اسکولیوز

همانطور که گفته شد هدف از این جراحی جلوگیری از پیشرفت ناهنجاری و اصلاح عدم تقارن ستون فقرات است.

در صورت عدم درمان، خطر ادامه‌ی پیشرفت این انحنا حتی پس از پایان رشد ستون فقرات وجود دارد و هرچه سن افزایش یابد این جراحی با خطرات بیشتری همراه است.

برای انجام این جراحی و حصول بهترین نتایج درمان مراجعه به فوق تخصص جراحی ارتوپدی ستون فقرات از اهمیت زیادی برخوردار است.

جراحی فیوژن ستون فقرات که به وسیله آن جراح ستون فقرات مهره‌ها را با استفاده از پیوند استخوانی به یکدیگر جوش می دهد یکی از روش های رایج جراحی در درمان این ناهنجاری است.

استئوتومی ستون فقرات نیز که در طی آن استخوان‌های آسیب دیده بریده شده و پس از آن برداشته می‌شوند از جمله روش های جراحی اسکولیوز است که با صلاحدید جراح ستون فقرات انجام می گیرند.

از آن جایی که این جراحی به دلیل حساسیت منطقه تحت جراحی می تواند عوارضی همچون فلج شدن ، نشت مایعات مغزی نخاعی ، جوش نخوردن ستون فقرات و … را در پی داشته باشد انجام جراحی تنها در صورتی که جراح تشخیص دهد مزایای آن بیش از عوارض آن است انجام می گیرد.

اغلب بیماران طی دو تا چهار هفته پس از این جراحی می توانند به زندگی عادی خود بازگردند ، اگرچه ابتدا باید فعالیت های بیمار محدود باشد و پس از طی دوران نقاهت و انجام فیزیوتراپی و بهبودی کامل بیمار می تواند فعالیت های روزمره خود را از سر بگیرد.

فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی پس از جراحی اسکولیوز مکمل درمان بوده و در صورتی که بخوبی پیگیری نشوند پروزه درمانی تکمیل نخواهد شد.

معاینات و عکسبرداری‌های دوره‌ای یک تا دو سال بعد از جراحی انجام می‌شود و بعد از آن که استخوان جوش خورد، دیگر نیازی به درمان‌های بیشتر وجود ندارد.

 

کلمات مرتبط :

دکتر عباس رحیمیان – فوق تخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی ارتوپدی – بهترین جراح ستون فقرات در مطهری – بهترین جراح ستون فقرات در خیابان بهشتی